10 September 2009

CASE STUDY 1- IMMEDIATE DENTURE

this is my patient a 22 years old lady. she had mobile front tooth due to an accident she. she went for splinting of the tooth and some treatment with the periodontal specialist. both of the treatment fail. and the tooth had to be extracted. i made a denture for her before extracting the tooth. so that when it was extracted, she won't walk around woth no front teeth. this denture is known as immediate denture.

can u guess which one is the 'fake' teeth??
.
.
.
.
.
.
.
.
the answer is the right one

7 comments:

♥miss zaza♥ said...

salam,
sy mmg plan nak pakai braces sb susunan gigi mmg tak menarik ;(,
then nak pakai gigi palsu utk 2 btg gigi depan sbb bentok gigi tu sgt x cantek ;(
problemnya, sy nak tau kalau cabut 2 gigi depan tu, bapa lama sy harus menuruskan hidup sy tnpa 2 gigi tu? sbb sy tgk ayah sy nak pakai gigi palsu, dia terpaksa meneruskan hidup tanpa gigi selama setahun. doktor ckp lag lama, lg ok sbb nak tggu gusi mengecut dgn betul.
kalau setahun sy tak bergigi depan, cmne nak g kelas? malu la!!
so ada tak alternative lain yg doktor boleh buat?
bg gigi palsu sementara ke? apa ke?

sorry tanye u such question kat sini. but i really want to know bout it.
tenkiu so much

salam 20th ramadhan ;)

nOoRoLe said...

salam,
1stly saya nak tanya kenapa nak cabut gg dpn tu? sbb cabut ni slalunya last solution. bila kita dah tak boleh buat benda lain baru kita cabut. sbb gg asal xkan sama dgn gg baru. the feeling is different. and utk amik masa sesuaikan diri dgn gg palsu mmg agak lama.

kalau bentuk gg tu tak cantik, i think u can discuss with your doctor for other option macam buat porcelain crown ke, ini boleh mintak dokter explain.

and kalau mmg dah takada option lain selain cabut. boleh mintak dokter buatkan immediate denture. gigi palsu segera. maksud nya, kita buat gg palsu tu sebelum kita cabut, jd takla malu nak jalan2. tp gg palsu tu sementara sj la. bila gusi dah kecut, kena buat gigi baru. at least tahan la sampai gusi tu kecut elok.

slalunya buat bracess mungkin akan terpaksa cabut beberapa batang gg, tp bukan gg yg depan skali,tp cabutan tu bergantung pada susunan gg la.

thanx for askin. tp sy bukan dokter lg. masih lg student!! byk lg lom blajar

angkasa said...

miss zaza tu follower kakngah gak!hehe :D

♥miss zaza♥ said...

nak cabut gg depan sebab gg tu tak cantek dan kedudukan dia tak betol ;(

btw tenkiu so much for ur answer. really appreciate it. now i am searching a good dentist in koya bharu. do you have any suggestions?

nOoRoLe said...

ur pl planning to do bracess right? tp dkt kb ni xdak orthodontist selain dr dkt usm. nnt dtg usm la.pgi buat dkt usaiind. harga dia murah sikit kot dr private lain. kalau dkt klinik gg usm pon ada. tp ada waiting list yg panjang.

♥miss zaza♥ said...

tu yg leceh nya ;(
my sis nak buat bracess kat usm, kena tggu smpai 2012
OMG!!!
tak tau nak ckp apa
huuu

Anonymous said...

Salam, immediate denture ni boleh tahan berapa lama tempohnya? Setahun ke @ minggu je??
Klo kos plak camne??